söndag 23 december 2012

Pepparkaksdeg

Visst är det lätt att köpa färdig pepparkaksdeg, men inte svårt är det att göra egen heller.

Här kommer min version från Leilas pepparkakor som ger ungefär 2,5 kilo deg. Perfekt för så räcker det för massor med pepparkakor och evt ett litet pepparkakshus.

400 g rumstempererat (mjukt) smör
450 g strösocker
2,5 dl ljus sirap
1,25 dl vispgrädde
1,25 dl vatten
3 tsk mald kanel
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
2 msk citronsaft
2,5 tsk bikarbonat
12 dl vetemjöl


  1. Rör det mjuka smöret i degblandare med strösocker, tillsätt sirap.
  2. Koka upp vispgrädde och vatten med kryddorna och blanda det med smörblandningen.
  3. Tillsätt citronsaft.
  4. Blanda bikarbonat med vetemjöl och tillsätt lite i taget i smörblandningen så att mjölet knådas in stegvis.
  5. Gör en rulle av degen och låt den vila i kylen i minst 1 dygn.
  6. Sätt ugnen på 220 grader varmluft.
  7. Kavla degen tunt på ett mjölat bakbord.
  8. Grädda pepparkakorna gyllene på bakplåtspapper.
några tips:
*Krydda gärna med lite mer kryddor, godaste blir dem när du har kavlat dem riktigt tunna.
*Orkar du inte att göra tunna pepparkakor med formar så är det superlätt att göra skurna pepparkakor. Bara att rulla degen i önskad storlek, lägg i kylen, sen skära med kniv i tunna skivor. In i ugnen i ca 7 minuter (225 gr).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar