Här kommer min version från Leilas pepparkakor som ger ungefär 2,5 kilo deg. Perfekt för så räcker det för massor med pepparkakor och evt ett litet pepparkakshus.
400 g rumstempererat (mjukt) smör
450 g strösocker
2,5 dl ljus sirap
1,25 dl vispgrädde
1,25 dl vatten
3 tsk mald kanel
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
2 msk citronsaft
2,5 tsk bikarbonat
12 dl vetemjöl
- Rör det mjuka smöret i degblandare med strösocker, tillsätt sirap.
- Koka upp vispgrädde och vatten med kryddorna och blanda det med smörblandningen.
- Tillsätt citronsaft.
- Blanda bikarbonat med vetemjöl och tillsätt lite i taget i smörblandningen så att mjölet knådas in stegvis.
- Gör en rulle av degen och låt den vila i kylen i minst 1 dygn.
- Sätt ugnen på 220 grader varmluft.
- Kavla degen tunt på ett mjölat bakbord.
- Grädda pepparkakorna gyllene på bakplåtspapper.
*Krydda gärna med lite mer kryddor, godaste blir dem när du har kavlat dem riktigt tunna.
*Orkar du inte att göra tunna pepparkakor med formar så är det superlätt att göra skurna pepparkakor. Bara att rulla degen i önskad storlek, lägg i kylen, sen skära med kniv i tunna skivor. In i ugnen i ca 7 minuter (225 gr).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar